KOLAGĒNA FUNKCIJAS CILVĒKA ORGANISMĀ

Ne tikai kolagēns, bet visi ķermenī atrodamie proteīni, spēlē noteicošo lomu cilvēka ķermenī un bioķīmiskajos procesos. Tas mājo mūsu un dzīvnieku šūnās, iekšējos orgānos, kaulos, ādā, skrimšļos. Lai arī kolagēns mūsu ķermenī ir atrodams dabiski, ar vien biežāk parādās dažāda veida informācija par to, ka nepieciešams to uzņemt papildus, lai veicinātu savu veselību, uzlabotu ādas elastību, veicinātu smadzeņu darbību un visādi citādi ne tikai aizkavētu novecošanās pazīmes, bet arī palīdzētu savam ķermenim.

Veikalu plauktos kolagēnu varam atrast pievienotu dažādiem funkcionālās pārtikas produktiem, kosmētiskajiem un higiēnas līdzekļiem, kā arī aptiekās un internetā, uztura bagātinātāja formā, taču to var uzņemt arī ar pārtiku.

VAI KOLAGĒNS ATTIECAS TIKAI UZ ĀRĒJĀ IZSKATA UZLABOŠANU?

Proteīni katras dzīvas būtnes šūnu pamatā, tādēļ to nozīme ir neapstrīdama. Arī kolagēns ir viens no proteīniem, kas ne tikai rūpējas par skaistiem matiem un elastīgu ādu, bet arī atbild par pilnvērtīgu organisma funkcionēšanu visa mūža garumā. Daudzi nemaz nezin, ka no visiem organismā esošajiem proteīniem tieši kolagēns sastāda 35%. Kolagēns ir saistviela, kas palīdz nodrošināt saišu, muskuļu, saistaudu, cīpslu elastību un nodrošina to stingrību. Organismā kopumā ir 28 dažādi kolagēnu tipi, kas atrodas atsevišķās ķermeņa daļās un atbild par šūnu pareizu attīstību un funkcionēšanu. Radzenē un dažādos iekšējos orgānos varam sastapt pirmās pakāpes kolagēnu. Savukārt te otrā tipa kolagēnu varam atrast skrimšļos, bet 3.tipu, piemēram, asinsvadu sieniņās. Kolagēns aktīvi ķermenī tiek ražots līdz 25 gadu vecumam, taču pēc tam, ražošanas tempi mazinās un organisms pārtiek no uzkrātajām rezervēm, kas agri vai vēlu izsīkst un tiek saražots mazāk kā nepieciešams patērēšanai. Tādēļ arī kolagēna papildus uzņemšana ar uztura bagātinātājiem ir ieteicama tieši pēc 25 gadu vecuma.

KĀ KOLAGĒNU PAPILDUS UZŅEMT AR PĀRTIKU?

Augu un dzīvnieku valsts produkti ir tie, no kuriem tiek iegūts uztura bagātinātājs, ko lietojam ikdienā. Dzīvnieku un zivju organismos atrodamais kolagēns tiek hidrolizēts un pārstrādāts uzņemšanai kā uztura bagātinātājs. Kolagēns tiek iegūts no subproduktiem, kauliem un skrimšļiem, jo tieši šeit kolagēns ir atrodams visvairāk. Arī ikdienas pārtikas produkti ir ar jau sastāvā esošu kolagēnu, pie tam, to var attiecināt arī uz dažām garšvielām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *