LATVIJAS DABAS DĀVANA – SMILTSĒRKŠĶU PRODUKCIJA

Viena no Latvijas dabas bagātībām – smiltsērkšķis, pēdējos gados ir atkal kļuvis aktuāls un cilvēki steidz to uzņemt savā uzturā un visādi citādi izmantot savas veselības un labsajūtas uzlabošanai.

Maldīgi uzskatīt, ka smiltsērkšķi ir modes kliedziens. Dzīvojam laikā, kad apkārt ir tik daudz visa kā, ka dažkārt neviļus aizmirstam, ka apkārt mums jau dabā ir atrodams viss nepieciešamais, kas vajadzīgs labam uzturam un veselībai. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais un smiltsērķšķis noteikti ir viens no tiem. Smiltsērkšķu produktus ir iespējams iegādāties un izmantot ne tikai uzturā, bet arī skaistuma kūrēs un rituālos. Tos pārdod bio-eko veikaliņos, tirgū, atsevišķos eko produktu stendos lielveikalos un, protams, internetā, kur mūsdienās var nopirkt jebko.

Ieskaties – http://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-ella/

SMILTSĒRKŠĶU LIETOŠANA ĒST GATAVOŠANĀ.
Jau no seniem laikiem šīs ogas un to izstrādājumus izmanto gan medicīnā, gan uzturā un skaistumkopšanā. Ja runa ir par izmantošanu uzturā, to pielietojumu atradīsiet gan desertu, gan pamatēdienu gatavošanā. Ogas ir skābas, tādēļ būs lieliskas desertos, piemēram kā pankūku pildījums, kaltēšanai vai pat tējām. Smiltsērkšķi būs kā lieliska piedeva arī dažādos smūtijos, kas pēdējā laikā ir kļuvuši ļoti populāri. Jebkura saimniece noteikti saņems komplimentus, ja galdā cels smiltsērkšķu pīrāgu. Kā lielu daļu citu skābeno ogu, tās var izantot arī pamatēdienu pagatavošanai. Gaļas ēdieni iegūs patīkamu garšas buķeti, ja tiks pasniegti kopā ar smiltsērkšķu mērcēm un čatnijiem. No smiltsērkšķiem ir iespējams gatavot etiķi, ko izmantot ikdienā ēdienu garšas uzlabošanā vai arī sasmalcinātās ogās marinēt gaļu un zivis. Kā jau dabas radīts produkts, tā pielietojumu atradīs arī veģetāriešu un vegānes virtuves cienītāji. Ziemas mēnešos ir iespējams našķoties ar iepriekš sagatavotiem ievārījumiem un konservējumiem, kā arī smiltsērkšķu eļļu pašu izmantot kā vienu no konservantiem.

KĀDU PRODUKCIJU IR IESPĒJAMS ATRAST?
Sula un eļļa ir populārākie produkti, kas tiek gatavoti no smiltsērkšķiem. Gan sula, gan eļļa var kalpot gan kā pamats, gan kā piedeva dažādu ēdienu gatavošanā, vai arī skaistumkopšanas līdzekļu gatavošanā un uztura bagātināšanai. Ņemot vērā to, ka eļļas un sulas ir koncentrētas un nepieciešams pavisam maz vienā lietošanās reizē, varētu šķist, ka cena ir pārāk augsta, bet tā nebūt nav. Kā jaunums tirgū ir parādīušies saldēti sulu kubiņi, kurus var lietot pēc sirds patikas, turklāt, tie ir
viegli un ilgi uzglabājami. Puslitra pudele ar sulu visbiežāk maksā vidēji 3 eiro un 50 centi, taču saldētie kubiņi 5 eiro. Eļļa maksā nedaudz vairāk – 8 eiro par 250 ml pudeli, taču, tā kā tā nav izmantojama cepšanā, bet kā piedeva, cena nav tik augsta kā liekas sāotnēji. Iegādājoties smiltsērkšķu izstrādājumus vairumā, cena būs zemāka.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *