Smiltsērkšķis, tā lietošana un receptes

Smiltsērkšķis – apbrīnojams augs, kas dalās arī ar cilvēkiem ar savu dziedinošo spēku. Pati smiltsērkšķu oga līdzīga vitamīnu tabletēm. Un šie augi tiešam ir pārpilni ar vitamīniem. Tie ir ļoti ražīgi, tās zari, kas ir smagi no ogu daudzuma, parasti atrodas pie zemes. Smiltsērkšķu ogām ir ārstnieciskas īpašības, tās ļaus tikt vaļā no daudzām slimībām. Smiltsērkšķiem patīk saules apspīdēti pakalni, taču tie aug arī upju krastos. Šim augam nepatīk purvainas zemienes. Smiltsērkšķi nebaidās no sala un ir ļoti izturīgi, tāpēc arī Latvijā šos augus var audzēt. Interesē smiltsērkšķu eļļa cena ? Ieskaties šeit!

Smiltsērkšķu ogas

Svaigas smiltsērkšķu ogas satur lielu devu C vitamīna, A vitamīna, B grupas vitamīnus, kā arī folijskābi un tokoferolu, kas ir īpaši labvēlīgs grūtniecēm. Tai skaitā smiltsērkšķi ietver sevī tādas vielas, kā silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas ļauj nezaudēt visu veselībai nozīmīgo sastāvdaļu sastāvu. Sasaldētas smiltsērkšķu ogas var glabāt ļoti ilgu laiku, jo tās nezaudē savas īpašības. Sausos augus pārdod aptiekās, bet tos var kaltēt arī mājās. Šie augi jāiegādājas ražas novākšanu sezonā un tad cauru gadu var apgādāt sevi un savus tuvākos ar dabiskiem vitamīniem.

Veidi, kā izmantot smiltsērkšķi

Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, ir izveidotas neskaitāmas receptes kā izmantot šo augli. Protams, pieņemot vēra smiltsērkšķu eļļas ražošanas procesu, cena nav zema, taču ir izskaidrojama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai sniegt sev visus nepieciešamos vitamīnus. Ogas tiek ēstas veselas vai gatavojot no tām biezeņus. Pašu smiltsērkšķu sulu jāizmanto 10 dienu laikā, taču to iespējams sasaldēt pieliekot klāt ūdeni. Ledusskapī to uzglabā līdz 12 mēnešiem. Protams, smiltsērkšķu eļļai cena nav zema, bet tās bagātais vitamīnu daudzums attaisno izdevumus. Pie tam sulu vēlams atšķaidīt, ko var izdarīt gan ar ūdeni, gan arī ar apelsīnu sulu vai pat pienu. Mazajiem labāk taisīt saldos ēdienus no smiltsērkšķu ogām, piemēram, sablenderējot ogas ar pienu, pievienojot banānus, tas ir veids kā pagatavot garšīgu un veselīgu ēdienu, ko ēdīs bērni. Savukārt, eļļu izmanto veselībai, bet tā ka to nosaka ārsts, tā kā, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar kuņģi, to nevajadzētu izmantot.

Smiltsērkšķu ogas Latvijā

Latvijā ir ļoti daudz dažādu smiltsērkšķu saimniecību, kā arī ne mazāk ir to, kas taisa no tiem dažādus produktus. Mūsdienu tirgus ir pilns ar smiltsērkšķu eļļu dažādību un savādāku cenu robežām. Nav brīnums, ka rodas jautājums, kā izvēlēties labāko. Nenoliedzami, šeit nedarbojas teiciens – jo mazāk, jo labāk. Tika vajag padomāt, cik daudz smiltsērkšķu ogu vajadzīgs vien litra eļļas pagatavošanai – ap diviem simtiem kilogramu. Tas ir ļoti daudz. Veicot izvēli, lai atrast savu smiltsērkšķu produkcijas pārdevēju, nepieciešams to papētīt un pārbaudīt vai ir visas nepieciešamās atļaujas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *